Me tarjotaan töitä….9 euron päiväpalkalla.

Tässä päivänä eräänä silmiini osui uutinen, joka oli koristeltu Irja Askolan kuvalla: Kirkko työllistää 5 miljoonalla ja luo 1001 tyäpaikkaa. Mitäh! Oikeasti! Ilahduin, kun luin, että kirkko on tarjoamassa työtä tuhannelle työttömälle. Jes, hyvä kirkko, niin sitä pitää! Olihan kirkolta kannanottoa jo odoteltu.

Mutta iloni haihtui yhtä nopeasti kuin oli tullutkin. Tyrmistys oli valtava, kun lupaavan otsikon takaa löytyikin tämän ajan vitsaus: 9 euron päiväpalkalla tehtävät ilmaistyöt. Luettuani vikkelästi sosiaalisessa mediassa leviävän jutun, luin vielä idean takana olevan työryhmän raportin asiasta.

Kirkko haluaa auttaa ja nostaa keskusteluun tärkeän ja vaikean aiheen. Se on hyvä asia. Piispa Irja Askola on oikeassa siinä, että kirkon parissa on paljon asiantuntijoita eli niitä työttömiä. Hatunnostoni piispalle siitä, että kerrankin joku instanssi arvostaa työttömyyden tuomaa elämänkokemusta. Hieno asia, mutta siihen koko jutun hienous sitten jääkin.

Ideana on pestata työtön 6 kuukaudeksi 9 euron päiväpalkalla ja jatkaa sen jälkeen palkkatuella pari kuukautta. Työryhmän raportissa korostetaan pestin olevan työttömälle vapaaehtoinen. Tässä piilee sudenkuoppa. Annas olla, kun TE-toimisto puuttuu peliin. Silloin se on kaikkea muuta kuin vapaaehtoista. Tai no, onhan se, jos haluaa ehdoin tahdoin 90 päivän karenssin. Työkokeilujen yms. työllistämistoimien takana on aina TE-toimisto ja ne myös hyvin hanakasti tuuppivat ihmisiä ilmaistöihin. Siinä ei paljoa paina mikä paikkaa pitävä taho pitää asiaa vapaaehtoisena. Jos 9 euron paikka lukee työllistymissuunnitelmassa, se on pakko mennä tai joutuu tiukalle dieetille.

Kuuden kuukauden onnistunut jakso ”palkittaisiin” muutaman kuukauden pituisella palkkatuetulla työllä. Nyt jarrua, kirkko hyvä! Ei kirkko voi luvata palkkatukia, koska niistä päättää TE – toimisto. Ja niistä rahoistahan hallitus on leikannut aimo osan pois. Ja jos työllistetty jää palkkatuelle, mikä on hänen työaikansa? Ei kai tässä ruveta polkemaan KirvesTESin ehtoja? Kovin jutussa korostettiin, ettei ehtoja poljeta, mutta näin väkisinkin käy, jos aletaan teettämään täysipäiväistä työtä palkkatuella. Missään kohtaan jutussa ei muuten myöskään mainittu mitä mieltä kirkon työmarkkinajärjestöt ovat asiasta. Ja mitä työllistämisjakson jälkeen? Kotisohvalle paluu?

Työttömyysturvaan liittyvä byrokratia kaipaa mielestäni selkeytystä ja lisää kannustimia. Olen vuosien ajan sanonut, että tällaisessa työvoimapoliittisessa tilanteessa opiskeluun tulisi kannustaa ja 300 euron suojaosaa tulisi ehdottomasti korottaa, vaikka tuplata. Korotus tulisi tehdä niin, että suojaosan suuruinen palkka jätetään huomioimatta myös toimeentulotuesta. Näin se hyödyttäisi myös kaikista heikoimmassa asemassa olevia.

Kyllähän kirkon parista löytyy valtavasti puuhaa innokkaille, mutta oikeista, palkallisista työpaikoista on kirkossa huutava pula. Lieneekö kirkolla itsellään mitään käsitystä siitä, kuinka moni sen eri aloille kouluttautunut on tällä hetkellä työtön? Nimittäin noissa 9 euron hommissa piilee vaara, että työt valuvat ilmaiseksi töitä tekeville, vai onko aikomus pestata oma väki 9 euron palkalla tekemään koulutustaan vastaavaa työtä? Jos kirkolla on niin hurja hinku työllistää, niin aloittaisi omasta väestään. Mutta ihan oikealla palkalla, ei 9 eurolla päivässä. Hallitus on viime vuonna väläytellyt ansiosidonnaisella oleville 18 tunnin työaikavelvoitetta. Toivon, että kirkko tarjoisi sen verran työtä omille ammattilaisilleen, että työaikavelvoitetut säästyvät karenssipäiviltä. Onko muuten kirkolla tietoa siitä kuinka paljon sillä on ja on ollut erilaisten työllistämisnimikkeiden alla työntekijöitä?

Tämä ehdotus ilmaistyöstä sataa nyt suoraan hallituksen ja EK:n pussiin, jotka haaveilevat kaksista työmarkinoista.  Osa ihmisistä tekisi töitä palkalla ja loput tekisivät samoja duuneja 9 euron päiväpalkalla ja jäävät ilman työterveyshuoltoa, eläkekertymää ja lomia. Raportissa kysytään suoraan onko vaarallisempaa jäädä työmarkkinoiden ulkopuolelle vai päästä mukaan alemmalla palkalla. Matalat palkat kasvattavat toimeentulotukihakemusten määrää sekä pidentävät leipäjonoja. Minusta kirkon tulisi tehdä kaikkensa estääkseen ilmaistyön käytön ja matalapalkka-alojen synnyn. Kirkko on kuitenkin valtava asennevaikuttaja – siitäkin huolimatta, että se on vuosien saatossa menettänyt suuren määrän jäseniään. Se miten kirkko suhtautuu työttömiin, ei ole mikään olankohautuksella sivuutettava asia. Tässä kirkon työntekijät voivat näyttää esimerkkiä – Työtöntä ei saa katsoa milliäkään alaspäin. Työttömät tarvitsevat puolustajan, mutta se ei saa tarkoittaa työttömien hyväksikäyttöä missään muodossa. Työttömyys ei tee kenestäkän millään tavoin huonopaa ihmistä. Työtön ei kaipaa sääliä ja polkemista, vaan työtä ja kunnon palkkaa siitä. Ja mikä onkaan enemmän polkemista kuin sellaisen työn teettäminen ilmaiseksi, josta muille maksetaan palkkaa!

Tästä jutusta tuli vähän sellainen maku, että kirkko luulee keksinnensä pyörän. Tosin se on jo keksitty ja tämä rengas vuotaa koko ajan. Tarkoitus on laittaa työtön korjaamaan sitä rengasta sille joka sitä pyörää ajaa. Ja se ei ole työtön. Voihan sitä aina luvata, että saat sinä vielä joskus ajaa.