THT ry jätti kantelun oikeuskanslerinvirastolle

THT ry on tänään jättänyt oikeuskanslerinvirastolle oheisen kantelun.

Kantelussa järjestö vaatii oikeuskanslerinvirastoa puuttumaan TE -toimiston verkkoasiointisivustoon ja korjaamaan käytännöt hallintolain mukaiseksi

KANTELU

TE-toimisto on viime heinäkuussa uudistanut työnhakijaksi ilmoittautumisen verkkopalvelua.

Kesäisen uudistuksen jäljiltä ilmoittautuminen työnhakijaksi on käytännössä kolmivaiheinen. Toteutus ei ole ollut täysin onnistunut, sillä uudistuksen jälkeen usean ihmisen työnhaku on mennyt poikki ilmoittautumisen yhteydessä.

Työnhaun katkeaminen on johtunut siitä, että ilmoittautuminen on jäänyt kesken.

Työnhaku tulee kyllä voimaan, mutta vain hetkellisesti, jos hakija ei huomaa tehdä palvelutarvearviota kahden arkipäivän sisällä. Moni ei ole tätä huomannut. Työttömiltä saadun palautteen perusteella ohjeistus ei ole riittävää eikä verkkopalvelu toimi kunnolla mobiilissa.

Hakijat eivät edes tiedä työnhakunsa katkenneen, vaan kuvittelevat kaiken olevan kunnossa ensimmäisen vaiheen jälkeen.

Työtön joutuu erikseen tarkistamaan työnhakunsa voimassaolon, mutta tätä ei neuvota riittävän selkeästi. Te-toimiston sivusto on sekava jopa kokeneelle netin käyttäjälle, saati sitten työttömälle, jonka tietotekniikan taidot ovat puutteelliset.

Lain mukaan hallinnossa asioivan tulisi saada asianmukaisesti hallinnon palveluita. Tämä ei nyt täyty.

Toivomme, että oikeuskansleri puuttuu asiaan ja ohjeistaa te-toimiston henkilöstöä virkansa velvoittamina neuvomaan käytön työttömälle riittävän selvästi ja tarkastamaan, että asiakas on myös ymmärtänyt ohjeet.

Tht ry

Hallituksen puolesta
Sirpa Ahola-Laurila
hallituksen jäsen