Viime vuonna tapahtunutta

Vuosi 2016 alkoi työttömille taloudellisesti ikävissä merkeissä. Ansiosidonnaisen päivärahan veroprosentti nousi viisi prosenttiyksikköä eli 25 prosenttiin. Samalla kaikkiin työttömyyspäivärahoihin tehtiin negatiivinen indeksitarkistus (ensimmäinen minun muistini aikana), joka vähensi tukia 0,4 %.

Alkuvuodesta lehdissä oli useitakin juttuja erilaisista ura-ja työvalmennuksista, TE-toimistojen ostopalveluna hankkimista palveluista työttömien ohjaamiseksi töihin. Jutuissa tietenkin hehkutetaan, kuinka moni on saanut töitä, mutta ei mainita miten käy niille, jotka eivät saa.

Helmikuussa 23.2.1016 ihmettelin Ylen uutista:

”Työttömiä rangaistaan työtarjouksen laiminlyönnistä yhä useammin. TE-toimistojen työnhakuvelvoitteen laiminlyönnistä annettujen sanktioiden määrä on nelinkertaistunut kolmessa vuodessa. Tätä selittää lähetettyjen työtarjousten määrän kasvu sekä aiempaa tiukempi valvonta.”

…mikä kuulosti ensikuulemalta tietysti tosi pahalta, mutta sittenkin kysyn vaan, että mistä työtarjouksista tässä puhutaan? Eipä ainakaan minun postilaatikossani ole näkynyt sitten vuoden 1997. Mutta onko työnantajan otettava vastaan työtön kuin työtön? Mitä ovat ne työt, joihin voidaan määrätä kuka vain? Jotain kaupan alan töitä, tehdastöitä, siivoustöitä – vaikka niihinkään ei kelpaa suomalainen jolla ei ole puhdistuspalvelualan tutkintoa.

Asiassahan ei ole mitään uutta. Työttömiä saa lyödä vaikka kuinka lujaa kenenkään siihen puuttumatta, koska hallitus media avustuksella on demonisoinut työttömät kaiken taloudellisen taantuman ja laman syyllisiksi.

Maaliskuussa Kokoomus esitteli perustulomallinsa, joka ei yllätys, yllätys, ollutkaan tarkoitettu työttömille, vaan “siihen sisältyy vastikkeellisuuden ajatus, ja pitää ensin olla verokirjalla tehtävää työtä”. Siis sitä työtä, mitä ei yleensäkään ole ja mihin ei erityisesti yksikään työntantaja palkkaa muutamankin vuoden työttömänä ollutta.

Tässä perustulomallissa ei ole yksinkertaisesti mitään järkeä. Se jättäisi perustuloa kipeimmin tarvitsevat työttömät samaan luukulta luukulle ja aktivointitoimenpiteestä toiseen juoksemiseen kuin tähänkin saakka, mutta lisäisi byrokratiaa valtavasti.

Huhtikuu toi lisää tyrmistyttäviä ehdotuksia, ensinnäkin täysin ilman korvausta suoritettavan työnäytteen:

Maria-Kaisa Aulan mukaan työtön hakisi töitä näyttämällä yrityksessä työskentelemällä mitä hän osaa. Työtön ei saisi työnäytteen ajalta palkkaa, vaan työttömän päivärahaa. Hänelle ei kertyisi työnäytteen ajalta lomaa tai eläkettä. Myöskään työterveyspalvelut eivät olisi työnäytettä antavan työntekijän käytettävissä.”

Tästä ei saisi edes sitä yhdeksän euron kulukorvausta, eläkkeet, lomat tai työterveyspalvelut eivät tähänkään saakka ole kuuluneet ilmaistyöntekijöiden oikeuksiin.

Myös työn vastaanottovelvollisuutta haluttiin lisätä ja ammattisuoja purkaa.
Nämä keinot perustuvat täysin siihen omituiseen ja epärealistiseen oletukseen, että työpaikkoja olisi pilvin pimein jossain, mutta ei vain kelpaa työttömille. Omituinen on myös se olettamus, että esim. jossain Forssassa sijaitsevaan avoimeen työpaikkaan määrättäisiin tamperelainen työtön, eikä forssalaista joita heitäkin on runsaasti…mutta forssalainen työtön määrättäisiinkin tietenkin Turkuun… Tämä olisi pelkkää kiusantekoa TE-viranomaisilta, mutta täysin mahdollista. Luotettaisiin siihen, että työtön kieltäytyy ja taas päästäisiin antamaan se karenssi.

Ehdotettiin myös kahden viikon välein tapahtuvaa raportointia haetuista työpaikoista. Tämä ehdotus ei ole toistaiseksi edennyt.

Toukokuussa oli lainattava Martti Asikaisen blogipäivitystä:

Bongaa piilotyöpaikka – löydätkö kaikki 270 000?
Missä piilotyöpaikka luuraa?

“Piilotyöpaikan saatat löytää mistä päin tahansa asfalttiviidakkoa. Joskus niitä möyryää metsissäkin. Siinä missä Jallulla on ollut tapana kätkeytyä kolmelle Avun sivulle, ovat piilotyöpaikat levittäytyneet tasaisesti ympäri Suomea. Piilotyöpaikka voi väijyä sinua missä tahansa. Se saattaa maata naamioituneena vaatekaapissasi tai hiippailla yön tullen sillan alla, joten on parasta pitää silmät auki ja korvat höröllä.

Pystymmekö me bongaamaan yhdessä kaikki ministerin mainitsemat 270 000 työpaikkaa? Jos löydät työpaikoista vähintään 20 000, tule mukaan hyvän viikkopalkinnon arvontaan.

Jos onnistumme löytämään kaikki piilotetut työpaikat, on pitkään jatkunut työttömyys viimein selätetty ja kaikki hallituksen ajamat pakkotoimenpiteet voidaan haudata tarpeettomina.

Toisaalta, jos emme onnistu kaivamaan edes viittäsataa työpaikkaa esiin, niin silloin todennäköisesti joku on valehdellut meille. Muistakaahan, että yrittäjätkin saavat osallistua.”

Kesällä eduskunta ja hallitus lomailivat tietenkin pitkään ja hartaasti, mutta muutkin jaksoivat; yrittäjät halusivat maahanmuuttajia korvaamaan Suomen omat laiskat työttömät:

“Kyselyn mukaan yritykset toivovat Suomelta maahanmuuttajien nykyistä nopeampaa kotouttamista työelämään ja tehokasta kielikoulutusta. Yhteiskunnan tuki alkuvaiheen kuluissa, kuten kielikurssien järjestämisessä, auttaisi osaltaan työllistämistä.” (Demokraatti, 11.7.2016)

Fazer vuorostaan aiheutti somekohua ottamalla irtisanottujen tilalle ilmaisia ”koulutettavia”.

Eikä hallituskaan osannut päättää, valitako perustulo vai pakkotyö:

“Sipilän hallitus valmistelee samanaikaisesti sekä vastikkeetonta perustuloa että “osallistavaa sosiaaliturvaa”, joka saattaa tehdä sosiaaliturvasta selvästi nykyistä vastikkeellisemman. Hallitus ei tunnu itsekään tietävän, mihin se pyrkii ja miksi. Keskeisin kysymys on se, halutaanko työttömille antaa esimerkiksi rahallisia kannusteita osallistaviin töihin osallistumisesta vai pyritäänkö työttömiä painostamaan työhön vähimmäisturvaa leikkaamalla.” (Taloussanomat, 8.7.2016)

Kesän järjettömin ehdotus oli kuitenkin Turun Sanomien juttu kuntouttavan työtoiminnan palvelusetelikokeilusta:

“Viime aikoina paljon puhuttaneen kuntouttavan työtoiminnan osalta aiotaan kokeilla palveluseteliä. Kunta kustantaisi palvelusetelin, jolla kuntoutusta tarvitseva ostaisi itselleen parhaaksi toteamansa työpaikan.”

Tämä idea on toistaiseksi hautautunut (onneksi) jonnekin, minne se saisi myös jäädä. Itse äänestäisin tämän ehdottomaksi voittajaksi työttömien nöyryyttämiseksi kehitettyjen ehdotusten sarjassa.

Elokuussa sitten päätettiin aloittaa perustulokokeilu, joka oli tuomittu tuhoon jo ennen alkamistaan, mutta siitä myöhemmin. Mukaan aiottiin valita 2 000 henkilöä, jotka olivat marraskuussa peruspäivärahalla tai työmarkkinatuella. Minun toivoni päästä mukaan kaatui siihen.

Syyskuussa työttömiin kohdistunut vihapuhe saavutti yhä korkeampia huippuja ja kirjoitin blogiini seuraavansti:

Kukaan ei tiedä, missä he ovat ja mitä he tekevät!

Sinä Kunnon Kansalainen, Rehti ja Rehellinen Veronmaksaja, Yhteiskunnan Suoraselkäinen Ranka…Elätkö vieläkin täydellisen tietämättömänä Sinua uhkaavasta vaarasta, Sinun kovalla työllä ansaitsemiasi rahoja alati havittelevasta yhteiskunnan mätäpaiseesta? Tiedätkö, että se voi olla takanasi hienon hypermarketin kassajonossa, uida kanssasi samassa vedessä Sinun maksamassasi uimahallissa, jopa kävellä ohitsesi Sinun maksamallasi jalkakäytävällä tai koskettaa kaupassa samaa omenaa, jonka Sinä ostat? Mikä vielä pahempaa, se voi vaania Sinua kirjastossa, kahvilassa tai melkein missä tahansa näyttäen täsmälleen samalta ja tehden samaa työtä Sinun kaltaistesi Kunnon Veronmaksajien rinnalla olemalla silti jotain muuta? Tämä iljettävä yhteiskunnan syöpäkasvain, tämä likainen loiseläjä, koko Suomen taloudelliseen tuhoon viejä…se on TYÖTÖN!!!

Jos vaihtaisin tuon ensimmäisen kappaleen viimeiseksi sanaksi sanan pakolainen, maahanmuuttaja, somali, muslimi, ryssä tai lähes mitä muuta tahansa, olisin jo huomenna syytteessä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Loppukuusta Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski käski työttömiä menemään metsään:

”Missä tahansa liikkuu ja katsoo ympärilleen, voi nähdä tekemätöntä työtä jota joku voisi tehdä. Riittää kun istuu autoon tai junaan ja katselee metsää, niin siellä on aika paljon sellaista työtä.” (Yle A-Talk, 29.9.2016)

Mitähän metsänomistaja olisi sanonut, jos olisin itseni työllistämisen ja metsänhoidon nimissä käynyt hakemassa itselleni joulukuusen tuosta noin vain lähimmästä metsästä?

Myöhemmin syksyllä julkaistiin hallituksen salassa valmistelema uudistus:

”Samaan aikaan, kun julkisuudessa on keskitytty ensi vuonna alkavaan perustulokokeiluun, hallitus on kehittänyt kulisseissa varsin toisenlaista uudistusta suomalaiseen sosiaaliturvaan. Juha Sipilän hallitus on nimennyt yhdeksi kärkihankkeekseen ”osallistavan sosiaaliturvan mallin luomisen”, ja ehdotusta uudesta mallista on hallituksen toimeksiannosta kehittänyt tänä vuonna professori Heikki Hiilamon johtama tutkijaryhmä.

Ryhmä on laatinut ennen kaikkea Hollannin esimerkin pohjalta ehdotuksen, joka mullistaisi Suomen tukijärjestelmän: siinä missä perustulo tekisi perusturvasta kaikille suomalaisille vastikkeettoman, tutkijoiden ehdottama ”osallistumistulo” tekisi työttömyystuista täysin vastikkeellisia.” (Taloussanomat 18.11.2016)

Joulukuussa ei ollut valoa näkyvissä tulevalle vuodelle. Kolmen kuukauden välein tehtävät haastattelut alkavat heti vuoden alusta, aktiivimalli eli rangaistukset ts. karenssit riittämättömästä aktiivisuudesta tulevat tosin vasta vuonna 2018.

“Työssäoloehdon täyttämisen lisäksi omavastuupäivän voi välttää työllistymistä edistävällä aktiivisuudella, jollaiseksi hyväksytään työvoimakoulutus, omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella, työnhakuvalmennus, uravalmennus ja työkokeilu sekä kotouttamista edistävä omaehtoinen opiskelu ja kuntouttava työtoiminta. Näissä työllisyyssuunnitelman mukaisissa työllistymistä edistävissä palveluissa on oltava viiden päivän ajan kolmen kuukauden sisällä.”

Ja se, mistä siis olen erittäin huolissani, on tuossa mainittu kuntouttava työtoiminta, joka on ovelasti upotettu listan viimeiseksi. Koska sehän se on noista vaihtoehdoista ainoa, jonne on helppo työntää ihan kuka tahansa työtön. Opiskeluihin eivät kaikki pääse, valmennuksiin ja työkokeiluihin valitaan vain tietty määrä ihmisiä, supisuomalainen ei tarvitse kotouttamista…siispä kuntouttava. Eikä se todellakaan tule olemaan mitään 5 pv / 3kk, vaan ikuinen ja päättymätön. kuntouttavan työtoiminnan sopimus toisensa perään hamaan loppuun saakka.